ODEKE - MY OWN WORDS

Odeke balanceert met haar nieuwe album My Own Words op het snijvlak tussen jazz en pop. daarbij de Hollandse hokjesgeest overstijgend en kwistig strooiend met invloeden uit vrijwel elke stroming uit de moderne muziekgeschiedenis. Dat is de muzikale bagage die een leven vol muziek met zich heeft meegebracht. Odeke zingt al zo lang ze zich kan herinneren. Van de sixties- en seventies rock in haar jeugd - op gitaar begeleid door haar vader - tot jazz, waarmee ze op het op het Amsterdamse Conservatorium in aanraking kwam. En alle stijlen die daar tussenin liggen. Met popbandjes, jazzcombo’s, op podia als het Bimhuis en festivals als MeerJazz. Muziek is een onlosmakelijk deel van wie Odeke is. Onder de naam Odyle Kingsly nam ze, begeleid door het London Philharmonic Orchestra, het album Soul Of Gershwin op, waarmee ze bij de diverse landelijke radio- en televisiezenders hoge ogen gooide.

Het uitgangspunt van My Own Words was dat het een compromisloos album moest worden. Een cd waarop Odeke zichzelf en haar liefde voor muziek volledig kan overbrengen naar de luisteraar. Dat betekent ook dat Odeke zichzelf niet binnen een vaststaand muzikaal kader ziet en graag ‘buiten de lijntjes kleurt’. My Own Words is daardoor niet direct een cd in één stijl, maar wel een album met één ‘sound’.

Naast het grote aantal muzikanten in de band van Odeke, vallen op My Own Words de gastbijdragen op van rapper Reazun (Kyteman’s Hiphop Orchestra) op opener Like I Care en Gotcha!-boegbeeld E1 Ten op Running Wild. “Op mijn demo‘s had ik zelf iets wat voor een rap moest doorgaan opgenomen”, lacht Odeke. “De muzikanten kon ik op basis van mijn demo’s wel aanwijzingen geven hoe ik iets bedoeld had. Maar rap, daar heb ik eigenlijk geen kaas van gegeten, dus ik was overgeleverd aan waar zij mee kwamen. Ik wist wel dat ik op Like I Care graag Franstalige rap wilde, vanwege het zachte karakter van die taal. Dat heeft Reazun prachtig gedaan. E1 Ten voelde met zijn rap ook perfect de sfeer van Running Wild aan.” Dat het album pas nu het levenslicht ziet, zit ’m vooral in het perfectionisme van Odeke en het team van mensen dat ze om zich heen heeft verzameld. Een team dat tot het uiterste is gegaan om het maximale uit het project te halen. Voor Odeke betekende dit zelfs nog dat ze hoogzwanger in de studio aan het werk was, op het moment dat anderen al lang en breed met zwangerschapsverlof zouden zijn. “Als je zo lang bezig bent met de voorbereidingen, en het muzikaal zo dicht bij je ligt, moet je de opnames en de productie niet afraffelen. Zodoende hebben we met zijn allen veel tijd en energie gestoken in dit album. Je hebt maar één kans om het goed te doen, en volgens mij zijn we daar zeker in geslaagd.”

Twitter TWITTER